Cariera

cariera-de-jucatorS-a născut pe 26 august 1947, la Piteşti. A jucat din 1959 pînă în 1982, în cadrul aceluiaşi club, FC Argeş, dovedind fidelitate faţă de echipa şi oraşul natal, refuzînd transferuri tentante la alte cluburi. La sfîrşitul carierei, în intervalul 1980-1982, a fost la CS Tîrgovişte. Talent de excepţie, a debutat în prima divizie la vîrsta de 14 ani şi 10 luni, la meciul Ştiinţa Craiova – Dinamo Piteşti, 1 iulie 1962. S-a impus în galeria marilor fotbalişti ai ţării, ca un mare maestru al dribilingului şi al fentei, model de execuţie al pasei, preluării şi al loviturilor libere.

Statistic exprimate, realizările sale pe gazon în aproape un sfert de secol, sînt: 2 titluri (singurele ale Piteştiului), de 3 ori cel mai bun fotbalist român al anului (1966,1967,1971), 409 jocuri / 111 goluri în prima divizie, 48 jocuri / 6 goluri în echipa naţională, 25 jocuri / 8 goluri în cupele europene. A fost component al lotului reprezentativ pentru CM 1970 din Mexic, fără a juca însă nici un minut, şi a participat la sferturile CE 1972. „Printul din trivale”, „Gîscanul” sau „Gicu” a avut, ca jucător, două mari neîmpliniri. Prima, nefolosirea lui la nici unul dintre meciurile naţionalei la turneul final al CM 1970 (datorită unui conflict cu conducerea delegaţiei noastre); a doua, refuzul unui transfer la Real Madrid, cînd a fost solicitat de însuşi preşedintele de atunci al clubului spaniol, Santiago Bernabeu. Se spune că însuşi Nicolae Ceauşescu s-ar fi opus plecării lui Dobrin din România. Cu toate acestea, a rămas în istoria fotbalului nostru ca unul dintre cei mai mari fotbalişti, pentru destui, chiar cel mai mare.

Valoarea sa a fost confirmată şi de o anchetă a „Gazetei Sporturilor”, care l-a desemnat în 1993 cel mai bun fotbalist din ultimul sfert de veac. A rămas, şi după retragerea de pe gazon, în oraşul său natal, în slujba FC Argeş, ocupîndu-se, totodată şi de o şcoală particulară de fotbal. În ultimii ani a avut probleme de sănătate, ultima oară cînd a fost internat şi operat în spital, pentru extragerea unei tumori, fiind în luna martie 2007. Nnicolae Dobrin a incetat din viata pe 26 octombrie 2007, in urma unei lungi si grele suferinte.

Date culese din volumul „Fotbal de la A la Z”, autori Mihai Ionescu, Răzvan Toma şi Mircea Tudoran, apărut la Editura Mondocart Pres, în 2001.