Alţii despre el

dobrin-altii-despre-elNicolae Dobrin a fost şi este un om şi un fotbalist apreciat de o ţară întreagă. S-a făcut iubit prin felul său unic de a se purta atât în teren, cât şi în afara lui. Prin jocul său fantastic, a cucerit inimile a milioane de români, infiferent că erau ei piteşteni, moldoveni sau olteni. De-a lungul carierei sale de fotbalist, Nicolae Dobrin a strâns mai multe momente de magie care l-au făcut atât de iubit de colegi, respectat de adversari şi idolatrizat de suporteri.

Oamenii din fotbal, dar şi marii artişti ai vremii, nu şi-au ascuns niciodată cuvintele pentru “Gâscan”, îl vorbeau la superlativ de fiecare dată când aveau ocazia.

Ioan Chirilă: “Dobrin are o nonşalanţă care farmecă. Daca vreţi, el este un Crai de Curte Veche care se decide să coboare de pe un ring de rock, pentru a aduce în memorie valsul, fracul şi crinolina… Acest crai descins pe un ring de rock este şi un gentleman al gazonului. El nu ştie (sau nu înţelege) să lovească. El nu ştie să-şi frânga linia printr-un efort inestetic. El nu ştie să arunce o minge în tribune. El nu acceptă, din pudoare, gândul că spectatorii l-ar vedea schimonosit de durere, cu glezna între mâini.”

Fănuş Neagu: “În clipa în care îl vedem lângă minge, înfometat de joc, ne cresc trandafiri în palme, căci el este toreadorul răsfăţat de soartă şi de noroc, iar noi suntem dragostea lui plătită cu sânge de taur.”

Leonte Ianovschi: “Am lucrat în viaţa mea cu mii de copii, am fost prin toată ţara şi am avut ocazia să cunosc mulţi băieţi foarte dotaţi, dar un asemenea element ca Dobrin, atât de excepţional înzestrat, nu mi-a fost dat să întâlnesc. Era uimitor, credeţi-mă, şi pot să vă asigur că, încă de la vârstă fragedă, de la 10-11 ani, lăsa mulţi cunoscători de fotbal cu gura căscată. Pentru că făcea cu mingea adevărate lucruri de virtuoz. Dobrin a rămas şi peste ani cel mai mare fotbalist român pe care l-am văzut eu din 1945 încoace.”

Bebe Barbu: “La debut, Dobrin a intrat în teren dezinvolt, fără a vedea scorul cu care eram conduşi pe tabelă. A marcat un gol şi de atunci nimeni nu l-a mai scos din echipă. A fost un geniu al fotbalului.”

Angelo Niculescu: “Dobrin a fost un jucător fabulos, combativ, un tip foarte inventiv, spiritual şi ingenios. Găsea nişte rezolvări incredibile ale unor faze.”

Florin Halagian: “Când Dobrin punea piciorul pe minge, parcă toţi se mişcau în reluare şi numai el era în viteză normală.”

Nicolae Dinescu, fost arbitru: “Nicolae Dobrin este unul dintre marii fotbalişti pe care i-am arbitrat în îndelungata mea carieră. L-am prins în adevărata sa maturitate ca şi fotbalist. La posibilităţile lui, putea să ajungă mare de tot dar, din păcate, nu a avut posibilitatea să se desăvârşească ca şi jucător, pentru că a trăit în perioada comunistă.”

Petru Vasiliu, fost fundas U Cluj: “Am avut şansa să-l am pe Dobrin nu doar adversar, ci şi coechipier şi antrenor. Ca fundaş, eu trebuia să-l marchez, însă era foarte greu. Odată ce ajungea mingea la el la picior, te “trimitea” ori în dreapta ori în stânga. Numai înainte de a prelua mingea aveai o şansă să-l deposedezi, să rezolvi problema.”

Ion Oblemenco: “Alături de el aş fi marcat de 3 ori mai multe goluri în fiecare campionat… Ce face Dobrin ăsta pentru coechipieri e nemaipomenit… Şi când mă gândesc că a fost vorba să vină Dobrin la Craiova! Luam 10 ani la rând campionatul cu el.”

Florin Piersic: “Pentru mine erau suficiente două fente, un dribling şi trei pase de maestru semnate Dobrin. Nu-mi trebuia un meci întreg. Puteam pleca acasă. Genialitatea lui Dobrin a fost: dintr-un joc colectiv a făcut o demonstraţie individuală, el însuşi fiind un campion al altruismului.”

Santiago Bernabeu, fost preşedinte Real Madrid: “Dobrin este un jucător care oferă, singur, spectacolul. Face parte dintr-o categorie de fotbalişti de excepţie. Real Madrid ar fi încântată să-l aibă în formaţia sa.”

Adrian Păunescu: “În meciul său cu Dinamo, Dobrin mi-a întărit convingerea că este un Pele alb, un desăvârşit artist al gazonului, că merită să fie idolul tuturor celor ce iubesc cu adevărat sportul. Angajat la oricare mare echipă europeană, Dobrin ar fi fost cel mai artist fotbalist al lumii. Duminică, 24 iunie 1979, Dobrin a fost mai strălucitor, mai vânos şi mai armonios decât toate stelele fotbalului.”

Florea Dumitrache: “Gică Dobrin simte ca nimeni altul jocul. Te ghiceşte unde eşti, te găseşte cu mingea în poziţie ideală de şut, de gol. Am beneficiat din plin de calităţile acestui fotbalist excepţional, coechipier fără reproş.”

Eusoebio, internaţional portughez: “M-am înţeles perfect cu românul Dobrin. Parcă am fi jucat de ani şi ani împreună. Este unul dintre marii jucători ai Europei, aş zice chiar al lumii.”