Înălţarea la cer

Nicolae Dobrin a murit ieri-dimineata, la Spitalul Judetean din Pitesti, la doar 60 de ani. Fosta glorie a fotbalului romanesc suferea de mult timp de cancer pulmonar. Marti dimineata, Dobrin s-a internat de urgenta la spital, din cauza ca nu mai raspundea la un tratament cu anticoagulanti. Desi medicii s-au ferit sa anunte gravitatea situatiei, familia a adus la spital, marti seara, un preot pentru impartasanie si spovedanie. Ieri, la ora 7, Dobrin a intrat in agonie, iar la ora 7,20 a decedat. Langa Dobrin a fost tot timpul sotia sa, Gica, cea care i-a fost alaturi la bine si la rau peste 40 de ani. Joi seara, Dobrin a fost vizitat la spital si de fiul sau, Danut.

Dobrin fusese externat luni de la Spitalul Militar Central din Bucuresti, dupa ce medicii i-au spus sotiei ca starea lui este extrem de grava si ar fi cel mai bine sa fie aproape de casa. Marti dimineata, Dobrin s-a simtit atat de rau incat sotia sa, Gica, a sunat la 112 si a cerut o Ambulanta. Preluat de cei mai buni medici de la Spitalul de Urgenta din Pitesti, Dobrin a luptat cu nemiloasa boala pana in ultima secunda. Foarte slabit, palid si sleit de puteri, Dobrin a fost tot timpul coerent si a vorbit cu aceeasi pasiune despre fotbal si despre FC Arges, marea lui dragoste. Dobrin a fost supus, la sfarsitul lunii februarie, la Spitalul Militar Central din Bucuresti, unei interventii chirurgicale dificile prin care a fost operata o portiune din lobul superior drept al plamanului, boala sa fiind cauzata in special de fumat. Dobrin a mai suferit o interventie chirurgicala in luna noiembrie a anului trecut, din cauza unei arterite. Atunci, medicii i-au reconstruit o artera infundata, fiind facut un by-pass cu proteza sintetica, pe o portiune cuprinsa intre incheietura piciorului si genunchi.

Rapus de cancer
Constantin Paun, seful sectiei de terapie intensiva de la Spitalul de Urgenta din Pitesti, care l-a tratat pe Dorbin in ultimele zile, a declarat ca acesta avea metastaze generalizate pulmonare, hepatice, cerebrale si lombare, informeaza „News In”. „A fost o dezinformare totala faptul ca s-a spus ca este bine. Nu am vrut ca lumea sa se panicheze. A fost operat in urma cu mai multe luni de cancer pulmonar. Boala se afla in ultimul stadiu. Avea cancer cu metastaze generalizate pulmonare, hepatice, cerebrale si lombare. S-au facut toate eforturile pentru a-l salva”, a declarat Paun. La o ora dupa decesul sotului ei, Gica Dobrin a iesit din spital sprijinita de sora ei si de o nepoata. Gica avea ochii umflati de plans si abia putea sa mearga. A spus doar atat: „Ce vreti, dragii mei? E o durere… Nu am ce sa va spun acum!”. Cateva cadre medicale au confirmat pentru „News In” faptul ca Gica Dobrin a lesinat de durere si i s-au administrat calmante ca sa reziste socului! Gabriel Copciag, managerul general al Spitalului de Urgenta, care a fost alaturi de Dobrin pana la sfarsit, a dezvaluit ultima sa discutie cu fostul mare fotbalist. „Joi seara, pe la ora 21, era bine, am discutat doar de fotbal cu el. Am vorbit despre meciul jucat de FC Arges cu Jiul Petrosani si Dobrin imi spunea ca echipa trebuie sa bata sambata la Alba Iulia. Se pare ca el nu prea banuia gravitatea bolii. A murit in urma unui stop cardio-respirator, provocat de suferinta sa. Pot spune ca pana in ultima clipa s-a gandit la fotbal!”, a spus Copciag.

Va fi inmormantat luni
Corpul neinsufletit a fost transportat ieri dimineata la morga Spitalului Judetean din Pitesti, iar dupa formalitatile de rigoare, urma sa fie depus, seara, la capela Cimitirului „Sf. Gheorghe”, unde cei care l-au cunoscut si iubit, suporteri ai lui FC Arges si ai echipei nationale de fotbal, sunt asteptati pentru un ultim omagiu. De asemenea, corpul neinsufletit al lui Dobrin urma sa fie transportat si depus, astazi dimineata, pentru 48 de ore, la stadionul din Pitesti, acest ceremonial fiind decis de autoritatile locale impreuna cu familia lui Dobrin. Autoritatile locale au luat aceasta decizie pentru ca oamenii care l-au cunoscut si iubit pe Dobrin sa-si poata lua ramas bun de la fostul fotbalist chiar in locul pe care acesta l-a iubit cel mai mult, terenul de fotbal. Luni, la ora 11, pe stadion va incepe ceremonialul de inmormantare, iar la ora 13 va incepe slujba de inmormantare la Biserica Sf. Gheorghe din Pitesti. Luni, la ora 14,30, Dobrin va fi inmormantat la Cimitirul „Sf. Gheorghe” din Pitesti. Initial, inmormanarea fusese programata pentru duminica, dar autoritatile locale au stabilit, de comun acord cu familia fostului fotbalist, ca acesta sa fie inmormantat luni, deoarece mai multi oameni de fotbal, antrenori sau apropiati ai lui Dobrin, aflati in strainatate, si-au exprimat dorinta de a participa la inmormantare, insa sunt in imposibilitatea de a ajunge in Romania pana duminica.

Articol apărut în ziarul „Ziua”, în numărul 4071 de sâmbătă, 27 octombrie 2007